Вианоčнá капустница од а подľа Никиту
Суровины:
Вода (10 л +)
Кыслá капуста 2 друхы (1кг + 1кг)
Колено úденé (1 кг +)
Колено неúденé (1 кг +)
Клобáскы 3 друхы (1 кг +)
Сланина (0,3 кг)
Цеснак (3 хлавиčкы)
Цибуľа (4 хлавы)
Земиакы (0,8 кг)
Суšенé хрíбы (0,1 кг +)
Šампиňóны (0,5 кг)
Оливы (0,3 кг)
Суšенé сливкы (0,2 кг)
Фазуľа (0,3 кг) (з конзервы, алебо тврдá настáта 24 ходíн)
Бобковý лист (10 лíстков)
Новé корение целé (гулиčковé) (20 гулиčиек)
Čиерне корение целé (гулиčковé) (30 гулиčиек)
Млетá čервенá сладкá паприка (2 полиевковé лыžице)
Расца (кмíн) (1 полиевковá лыžица)
Маёрáн (2 полиевковé лыžице)
Соľ (и1/2 полиевковей лыžице +)
Хладкá мúка (3 полиевковé лыžице)
Олей (0,3 л)
Кыслá смотана (ад хоц)
Млетé čиерне корение(ад хоц)
Млетé биеле корение (ад хоц)
Течнологицкý поступ прíправы :
В одделеном хрнци варíме коленá по добу цца 2,5 ходины.
Медзитýм си приправíме остатнé суровины.
Суšенé хрíбы залеэме теплоу водоу а нечáме стáť.
Нареžеме капусту на менšие слížе неž бола закúпенá, оčистíме а покрáяме земиакы, цибуľу а цеснак (мôžеме хо ай розтлаčиť на пасту), клобáску покрáяме (на хрубšие кúскы цца 1,5 цм) а сланину (на мини кúскы), šампиňóны (цца 1 цм) розлоžíме си остатнé суровины до миšтиčиек.
Бобковý лист а целé (гулиčковé) čиерне а новé корение варíме в одделеней нáдобке (небуде ич треба нáследне ловиť з кастрóла с коленами)
Нáследне во веľкей панвици на олейи эмне опраžíме сланину, придáме цибуľу а дусíме до златиста, потом придáме цеснак, коренины (окрем гулиčковýч, теда паприку, маёрáн, кмíн, троча соли) а клобáску а за приебеžнéхо миеšаниа дусíме (без воды) цца 10 минúт.
Нáследне посыпеме мúкоу а знова за миеšаниа дусíме (без воды) цца 10 минúт, потом подлеэме вýваром з колиен до досиахнутиа текутей хустей змеси а одставíме.
По цца 2,5 ходинáч выбериеме коленá а нечáме ич чладнúť.
До вýвару в хрнци кде боли коленá придáме настáте хубы ай с водоу, варíме ďалей.
Медзитýм обериеме мäсо з колиен а по эхо вычладнутí хо веľми острýм ноžом нареžеме на кúскы (ак э нôž тупý розпадне на влáкна).
(Ак немáте пса, так коžу з колиен нечайте мôйму (инак подкоžнý тук са дá эсť, э чутнý а ниекторí файнšмекри хо накрáяйú на малé кúскы а входиа до полиевкы))
До вýвару од колиен придáме капусту а земиакы а варíме цца 15 минúт.
По ич уплынутí придáме до капустнице ай захустенú змес з клобáсок а остатнéхо насыпеме šампиňóны.
Аž втеды досолíме до žиаданéхо левелу на ниекоľко крáт а за неустáлехо миеšаниа, приебеžне очутнáваме.
Уведиеме до вару а по 5 минúтач выпнеме.
Втеды придáме ай суšенé сливкы а оливы а фазуľу (ак э з конзервы, але ак э лен настáта з тврдей фазуле, так ю треба придаť сполу со суšенýми хубами еšте в 1. половици процесу)
Помиеšаме, нечáме вычладнúť а дáме тестовациу порциу.
Кыслú смотану придáваме аž до таниера а потом дочутíме млетýм čиерным а биелым коренíм, прíпадне досолíме.
Так то варíм я а затиаľ са никто несťаžовал, скôр наопак
Н.
Vianočná kapustnica od a podľa Nikitu
Suroviny:
Voda (10 l +)
Kyslá kapusta 2 druhy (1kg + 1kg)
Koleno údené (1 kg +)
Koleno neúdené (1 kg +)
Klobásky 3 druhy (1 kg +)
Slanina (0,3 kg)
Cesnak (3 hlavičky)
Cibuľa (4 hlavy)
Zemiaky (0,8 kg)
Sušené hríby (0,1 kg +)
Šampiňóny (0,5 kg)
Olivy (0,3 kg)
Sušené slivky (0,2 kg)
Fazuľa (0,3 kg) (z konzervy, alebo tvrdá nastáta 24 hodín)
Bobkový list (10 lístkov)
Nové korenie celé (guličkové) (20 guličiek)
Čierne korenie celé (guličkové) (30 guličiek)
Mletá červená sladká paprika (2 polievkové lyžice)
Rasca (kmín) (1 polievková lyžica)
Majorán (2 polievkové lyžice)
Soľ (i1/2 polievkovej lyžice +)
Hladká múka (3 polievkové lyžice)
Olej (0,3 l)
Kyslá smotana (ad hoc)
Mleté čierne korenie(ad hoc)
Mleté biele korenie (ad hoc)
Technologický postup prípravy :
V oddelenom hrnci varíme kolená po dobu cca 2,5 hodiny.
Medzitým si pripravíme ostatné suroviny.
Sušené hríby zalejeme teplou vodou a necháme stáť.
Narežeme kapustu na menšie slíže než bola zakúpená, očistíme a pokrájame zemiaky, cibuľu a cesnak (môžeme ho aj roztlačiť na pastu), klobásku pokrájame (na hrubšie kúsky cca 1,5 cm) a slaninu (na mini kúsky), šampiňóny (cca 1 cm) rozložíme si ostatné suroviny do mištičiek.
Bobkový list a celé (guličkové) čierne a nové korenie varíme v oddelenej nádobke (nebude ich treba následne loviť z kastróla s kolenami)
Následne vo veľkej panvici na oleji jemne opražíme slaninu, pridáme cibuľu a dusíme do zlatista, potom pridáme cesnak, koreniny (okrem guličkových, teda papriku, majorán, kmín, trocha soli) a klobásku a za priebežného miešania dusíme (bez vody) cca 10 minút.
Následne posypeme múkou a znova za miešania dusíme (bez vody) cca 10 minút, potom podlejeme vývarom z kolien do dosiahnutia tekutej hustej zmesi a odstavíme.
Po cca 2,5 hodinách vyberieme kolená a necháme ich chladnúť.
Do vývaru v hrnci kde boli kolená pridáme nastáte huby aj s vodou, varíme ďalej.
Medzitým oberieme mäso z kolien a po jeho vychladnutí ho veľmi ostrým nožom narežeme na kúsky (ak je nôž tupý rozpadne na vlákna).
(Ak nemáte psa, tak kožu z kolien nechajte môjmu (inak podkožný tuk sa dá jesť, je chutný a niektorí fajnšmekri ho nakrájajú na malé kúsky a vhodia do polievky))
Do vývaru od kolien pridáme kapustu a zemiaky a varíme cca 15 minút.
Po ich uplynutí pridáme do kapustnice aj zahustenú zmes z klobások a ostatného nasypeme šampiňóny.
Až vtedy dosolíme do žiadaného levelu na niekoľko krát a za neustáleho miešania, priebežne ochutnávame.
Uvedieme do varu a po 5 minútach vypneme.
Vtedy pridáme aj sušené slivky a olivy a fazuľu (ak je z konzervy, ale ak je len nastáta z tvrdej fazule, tak ju treba pridať spolu so sušenými hubami ešte v 1. polovici procesu)
Pomiešame, necháme vychladnúť a dáme testovaciu porciu.
Kyslú smotanu pridávame až do taniera a potom dochutíme mletým čiernym a bielym korením, prípadne dosolíme.
Tak to varím ja a zatiaľ sa nikto nesťažoval, skôr naopak
N.